LUNETTE  r a k e n n u s p e r i n n e p a l v e l u t

lunettedetaljiseinämittaseinätippalistaportaat


Etusivu
 Toimintaperiaate
Palvelut
  Referenssit
Yhteystiedot


FAQ
Myytävänä
 
Yhteistyökumppanit
   Linkit
 
  

 

  Ajankohtaista

Viri ja valkee

            TOIMINTAPERIAATE                 

            Apua vanhojen rakennusten kunnossapitoon
Lunette rakennusperinnepalvelujen toimintaideologia perustuu rakennuskonservoinnin periaatteisiin. Vain välttämätön korjataan ja rakennusta arvostetaan historiansa kantavana kohteena.

Vanhojen rakennusten arvo säilyy, kun ne korjataan niiden omilla ehdoilla. Vanhat työmenetelmät ja materiaalit sekä ylipäänsä harkittu korjaaminen ovat keskeisiä asioita, kun halutaan pitää vanha rakennus aidosti vanhana ja viehättävänä. Ylikorjaamisella talon henki menetetään.

Suomen rakennuskanta on hyvin nuorta. Ennen vuotta 1910 rakennettuja rakennuksia on alle 2 % maamme rakennuskannasta, ja ennen vuotta 1950 rakennettujakin on vain noin 15 %.

Lukumäärällisesti tämä tarkoittaa vain muutama kymmenen tuhatta yli sata vuotta vanhaa rakennusta koko maassa, kun kaikkiaan rakennuksia on yli 1,3 miljoonaa. Kerrosalallisesti vanhojen rakennusten osuus on vieläkin vähäisempi ja vähenee rajusti koko ajan.

Erityisesti julkisten kohteiden säilyttäminen on yhteinen vastuumme tuleville sukupolville. Korjaukset on syytä tehdä vain hyväksi koettuja vanhoja korjausmenetelmiä käyttäen, jättäen radikaalit muutokset ja kokeilut uudiskohteisiin. Yksityiskohteissa jokaisella on oikeus tehdä omasta kodistaan itselleen viihtyisä, mutta silloinkin talon alkuperäisen linjan säilyttäminen on usein hyvä ratkaisu - myös taloudellisesti.

eduskuntatalo
© Lunette rpp 2010