L u n e t t e   r a k e n n u s p e r i n n e p a l v e l u t 

lunettedetaljiseinämittaseinätippalistaportaat
Etusivu

Viri ja valkee

Viri ja valkee -luennot


Pohdittavaksi

Kuvapankki

Kirja vanhan rakennuksen asukkaalle ja kunnostajalle.
.

viri ja valkeeK. M. Lahtinen

Viri ja valkee. Vanhan rakennuksen lämpö- ja energiatalous.

Uudet energiatehokkuusvaatimukset uhkaavat vanhinta rakennuskantaamme. Energiaremontit vaarantavat sekä vanhojen rakennusten rakennushistoriallisen arvon että niiden rakennusteknisen toiminnan. Myös taloudelliset edut ovat kyseenalaiset. Jos vanhasta rakennuksesta pyritään tekemään matalaenergiatalo, saatetaan se korjata sairaaksi.

Vanhan talon asukkaan ei tarvitse kokea huonoa omaatuntoa lisäeristämättömistä seinistä, sillä myös vanhaa rakennusta on mahdollista asua ekologisesti. Avainasemassa ovat asumistottumukset, varustelutaso sekä ilmatiiviyttä parantavat toimet. Myös rakennuksen toimintaperiaate on hyvä tuntea. Aina 1960-luvulle asti rakennukset rakennettiin pääsääntöisesti painovoimaisen ilmanvaihdon sekä hengittävien rakenteiden varaan, mitä tuettiin tulisijojen käytöllä. Tämä kokonaisuus häiriintyy, jos rakennusta aletaan eristää modernin rakentamisen opein. Vanhan rakennuksen kuuluukin lämmetä vähän harakoille – se on hinta sille, että rakenteet säilyvät terveinä.

Kirjassa perehdytään vanhojen rakennusten toimintaperiaatteeseen, ekologisuuteen sekä energiatehokkuutta ohjaavaan uuteen lainsäädäntöön. Mukana on vinkkejä energiankulutuksen pienentämiseksi ilman isoja investointeja sekä näkökulma vanhojen tulisijojen käytöstä osana rakennuksen toimivaa kokonaisuutta.

              Nidottu, 244 s., neliväripainos (yli 100 kuvaa)
              Lunette rakennusperinnepalvelut                
              1. painos 2014
- LOPPUUNMYYTY
                 2. painos 2015 - LOPPUUNMYYTY 
              3. painos 2021 - ilmestynyt  maaliskuussa 2021
              ovh. 38 €

              
         

Kirja on suunnattu erityisesti vanhojen puurakenteisten pientalojen asukkaille, mutta se tarjoaa informaatiota myös korjausrakentamisen alalla toimiville. 

Kirjoittaja on rakennuskonservaattori ja yli kymmenen vuotta alalla toiminut yrittäjä. Lisäksi hän on opiskellut arkkitehtuuria ja filosofiaa Edinburghin yliopistossa sekä valmistunut Tampereen yliopistosta pääaineenaan filosofia. Kirjan sisältöä on ollut kommentoimassa usea rakennusalan asiantuntija - Alvar Aalto Säätiön arkkitehti Tuula Pöyhiä, rakennuskonservoinnin yliopettaja emeritus Matti Laine, Hometalkoiden kuntotutkija Pertti Heikkinen, Culturelli Oy:n restaurointimestari Elina Wirkkala sekä rakennusmestari Jukka Lahtinen. Lainsäädännöllisen osuuden on tarkistanut kiinteistöjen energiatehokkuuden juridiikkaan perehtynyt lakimies. Aihetta koskeva kirjoitus julkaistiin taannoin Helsingin Sanomien Vieraskynä -palstalla, joka herätti paljon positiivista palautetta (Vanhaa taloa ei pidä kunnostaa pilalle  HS 14.3.2011).


Tilaukset:
    kirjat[at]rakennusperinnepalvelut.fi

Ilmoita tilauksen yhteydessä nimesi, toimitusosoite ja puhelinnumero. Tilaus toimitetaan postitse 2-5 päivän sisällä ja mukaan liitetään lasku. Toimituskulut 5,50 €/lähetys.

***

"Ehdoton, ehdoton hankinta kaikille, jotka millään tavalla ovat vanhojen talojen kanssa tekemisissä joko ammattinsa tai arkensa kautta."
- Tuuma 3/2014 (Rakennusperinteen ystävät ry) -

***
Kirjassa perusteellaan selkeästi vanhan rakennuksen rakennusfysiikkaa, energiataloutta ja arvoja. Soisimme kaikkien, etenkin rakentajien, tutustuvan kirjaan!
Curatio Turunmaan korjausrakentamiskeskus ry - Käsikirjasto

 ***
Arvostelu kirjasta Viri ja valkee (Kirjavinkit.fi)
                "..Lahtinen tekeekin palveluksen kaikille vanhoja rakennuksia rakastavasti remontoiville ja tarjoaa tuhdin paketin aiheeseen liittyvää tietoa." -Salla P. -

***
"Kirja on täynnä painavaa asiaa asiantuntevasti ja kiinnostavasti esitettynä. Suosittelen lämpimästi sekä vanhan rakennuksen omistajalle että uuden rakentajalle!"
 

        - Arkkitehti Tiltu Nurminen Turun Sanomien blogissaan Vanhan talon tarinoita -

***

"Tämä kirja johdattaa aiheeseen selkeästi ja neuvoo, 
miten vanhaa taloa lämmitetään ekologisesti ja rakennusta kunnioittaen."

- Glorian antiikki 4/2014 -
                  

                            
                   
                                       
                         
                           

                         


               
                                      © Lunette rpp 2021